Ortografiske, fonologiske og morfologiske træk i gammelfinsk

 

Oppe nyt wanha ia noori / joilla ombi Sydhen toori.
Jumalan keskyt / ia mielen / iotca taidhat Somen kielen.
Laki / se Sielun Hirmutta / mutt Cristus sen taas lodhutta.
Lue sijs hyue lapsi teste / Alcu oppi ilman este.
Nijte muista Elemes aina / nin Jesus sinun Armons laina.

(Fader Vor, Mikael Agricola, ABCkiria 1543)

 

Ortografiske træk. Konsonanterne w og u: Konsonanten v kunne skrives med w (oftest i starten af ord): wanha, blev udtalt ’vanha’, lige som det gør i dag. V kunne også skrives med u (som oftest inde i et ord): hyue, udtales ’hyvä’, præcis som idag.  Vokalerne e og ä: Bogstavet ä blev tit skrevet med e: teste, og blev udtalt akkurat som i nufinsk; tästä. Konsonanterne i og j: Bogstavet j kunne tit erstatte i, f. eks. nijte, der udtales niitä som i dag.

Fonologiske træk. Dentalspiranten ð: I det finske sprog på Agricolas tid, så var d som vi kender i dagens standardfinsk meget sjælden. Den har haft varierende udvikling i forskellige dialekter, og ð blev almindelig i Sydvestfinland på det tidspunkt. Spiranten kunne skrives enten med d eller dh: Sydhen, som blev udtalt syðän, og dagens standardfinske ord er sydän. Et andet eksempel der følger samme mønster er: Taidhat, som blev udtalt taiðat, og dagens form er taidat.

Morfologiske træk. Inessivendelse: Endelsen ­­–ssa blev forkortet til –s: Elemes, blev udtalt elämäs. Dagens variant er elämässä. Possesivsuffiks i 3. person var forkortet fra dagens ­–nsa til datidens -ns:armons - armonsa. Agricolas sinun vs. det moderne finske sinulle: På Agricolas tid brugte man genitiv (egentlig dativ, men endelsen er genitiv –n), hvor man i dag bruger allativ. Der findes i det moderne finsk stadig spor af det i fraser som er blevet leksikaliseret, f. eks Luojan kiitos (egentlig Luojalle kiitos).  

Mht. Ordet este (i moderne finsk estettä) så drejer sig ikke om et morfologisk træk, men at ordet bevidst er skrevet este, så at det bedre kan rime med teste.

 

 

 

Det finske skriftsprogs udvikling »

 

Variationen af konsonantparet ts i det finske sprog »

 

Ortografiske, fonologiske og morfologiske træk, Agricola vs. moderne finsk »

 

En analyse af de vestlige og sydvestlige finske dialekter »

 

Forside finsk »

 

 

 

Blog »

 

Skriblerier og betragtninger på dansk, svensk og finsk.

 

 

En historie »

 

Velkommen til en historie om en drengs bizarre opvækst. Mød den flippede mor, farens fordrukkede reserve-kone Ramona, tre brødre samt en hel del mulige og umulige figurer.

 

 

Finsk »

 

Diverse grammatiske gennemgange af det finske sprog.

 

 

Majakovskij »

 

"En sky i bukser" af Vladimir Majakovskij. 1915. Frit oversat fra en svensk oversættelse.

 

 

 

Kontakt  » 

 

 

 

salo.dk © 2009 • Privacy Policy • Terms Of Use

 

salo.dk